Keszthely is de culturele hoofdstad van het Balatonmeer, een oude stad van 30.000 inwoners. Het was al in de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum.

Het bekendste monument is het Festetics-kasteel. Met zijn barokke torens, elegante poort en 101 vertrekken is dit het op twee na grootste kasteel van Hongarije. Door de eeuwen heen is de aanwezigheid van een van de rijkste families uit de Hongaarse aristocratie, de familie Festetics, bepalend geweest voor de ontwikkeling van Kestzthely.

De familie bezat de Helikon, een grote bibliotheek met ruim 80.000 boeken die nog steeds in tact is. Een deel van het kasteel is ingericht als museum met meubelen, woonassessoires van de aristocratie, jachttrofeën, sierwapens en een rijtuigcollectie. In de zomer worden er in het engelse kasteelpark en in de schitterend verlichte muziekzaal concerten georganiseerd.

Musea zijn er in Keszthely genoeg: Balaton-, marsepein-, poppen-, agrarisch- en wijnmuseum. De katholieke kerk dateert van de Middeleeuwen en bevat prachtige gotische fresco’s. Verder vindt u er een winkelpromenade (met tourist info), moderne restaurants en kledingwinkels, een boulevard, strand met diverse attracties en zwembaden, jachthaven, ziekenhuis en een markt.

Mc Donalds en de grote supermarkten zijn aan de rand van de stad gevestigd en de Tesco is zelfs 24 uur geopend! 
Bekijk filmpje
 en website.